Performance Lecture Interface

Post by: Joris Weijdom Add comments
News and agenda

digiflyer_PLMixedReality[In DUTCH only]

Kun je met technologie improviseren op de vloer in een theatermaakproces? Hoe moet je zoiets doen?
En wat levert dat dan op?

Zaterdag 19 juni 2010
Huis aan de Werf, Grote zaal
Aanvang 20:30

Toegang is gratis – reserveren niet nodig

Download de Flyer.

Het gebruik van technologie in het theater is zo oud als het theater zelf. Hedendaagse technologische ontwikkelingen gaan echter zo snel dat theatermakers niet alle innovaties kunnen bijhouden en integreren. In een theatermaakproces waar improvisatie en maken op de vloer een rol speelt lijkt complexe technologie vaak een belemmering voor de creatieve flow van het moment. Zowel technologie als de maker moeten zich aanpassen om samen te kunnen werken.

Deze theatrale lezing, een zogenaamde Performance Lecture, is een lezing met illustratieve theatrale momenten, geïnspireerd door Franz Kafka’s The Metamorphosis. Hiervoor wordt
gebruik gemaakt van de Performance Engine, een door de onderzoeksgroep ontwikkelt prototype van een interactief systeem  die improvisatie mogelijk maakt met digitale media.

Doordat de interface, een soort intermediair tussen de gebruiker en het systeem, zo is ontworpen dat onmiddellijk aanpassingen kunnen worden gemaakt, kunnen makers keuzes op de vloer uitproberen en de consequenties ervan ervaren en interpreteren. Makers als Nirav Christophe, Falk Hubner en Moniek Merkx gingen in drie zogenaamde LABs met dit systeem op diverse manieren en momenten in hun maakproces op zoek naar de potentiële meerwaarde van digitale media in hun werk. De lezing zal deze praktijk gebaseerde onderzoeken in een breder kader presenteren.

Deze tweede Performance Lecture uit een reeks van twee maakt deel uit van de verslaglegging van het onderzoek van Joris Weijdom, hoofd van de onderzoeksgroep Virtueel Theater. Deze onderzoeksgroep maakt deel uit van het Lectoraat Theatrale Maakprocessen.

Naast de lezing bestaat de mogelijkheid om het eindexamenwerk te zien van de opleiding Design for Virtual
Theatre and Games (DVTG) op vrijdag 18 en zaterdag 19 juni. vanaf 16:00.

Comments are closed.

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Entries RSS Comments RSS Log in